Ο τύπος καφέ Arabica αποτελεί την κορωνίδα του καφέ. Είναι το πιο ευαίσθητο είδος, επιρρεπές σε ασθένειες. Προτιμά το υψόμετρο, από 600 έως και 2100 μέτρα, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, καθώς και τις εναλλαγές στον καιρό. Τα ηφαιστειακά εδάφη προσδίδουν στον Arabica μια στυφή γεύση, ενώ τα υψίπεδα του χαρίζουν την χαρακτηριστική πικρίλα. Ο καρπός είναι αρκετά μεγάλος, μακρουλός και σχετικά επίπεδος.
Ο Arabica δίνει καφέδες ανώτερης ποιότητας, απαλούς, λεπτούς και αρωματικούς, οι οποίοι λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε καφεΐνη (1% με 1.7%) είναι κατάλληλοι για κάθε στιγμή της ημέρας. Οι πιο φημισμένοι προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και την Ασία
Ο τύπος καφέ Robusta είναι ανθεκτικότερος και παραγωγικότερος από τον Arabica. Ανθεί στο ισημερινό κλίμα, σε πεδιάδες και σε υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα. Έχει αντικαταστήσει τον Arabica στην Αφρική.
Συναντάται επίσης στην Ινδονησία και στη Βραζιλία ως Conilon. Οι σπόροι είναι στρογγυλοί και φουσκωτοί, κοντύτεροι από τους σπόρους Arabica. Παράγουν έναν καφέ λιγότερο αρωματικό και εκλεπτυσμένο. Ο καφές που παράγουν είναι δυνατός, πικρός, ακόμα και στιφός. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη (2% έως 4%) καταναλώνεται κυρίως ως πρωινός καφές.
Ο Blue Mountain καλλιεργείται σε αναβαθμίδες, στη σκιά μπανανιών και αβοκάντο, στις πλαγιές των Γαλάζιων Όρεων ακριβώς κάτω από τον πυκνό φυσικό δρυμό που καλύπτει τις κορυφές της Τζαμάικα. Το εύφορο έδαφος, το υψηλό υψόμετρο, η συχνότητα των βροχοπτώσεων και οι δροσερές ομιχλώδεις νύχτες προσδίδουν σε αυτόν τον καφέ μια λεπτή απαλότητα και μια εξαιρετική πληρότητα. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι κάθε Αύγουστο και οι κόκκοι περνούν από υγρή επεξεργασία. Ο καφές Blue Mountain εξάγεται μέσω της θαλάσσιας οδού μέσα σε ξύλινα βαρέλια των δεκαπέντε κιλών και όχι σε σάκους. Ο μεγαλύτερος αγοραστής είναι η Ιαπωνία, που απορροφά το 90% της παραγωγής.
Ο Ίαν Φλέμινγκ, ο δημιουργός του διάσημου Τζέιμς Μπόντ, είχε ζήσει στην Τζαμάικα για ένα διάστημα και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει τον ήρωά του να πίνει οποιονδήποτε άλλο καφέ πέρα από τον διάσημο Jamaican Blue Mountain.
Στην Ινδονησία ο καφές λέγεται «Kopi». O καφές Kopi Luwak, με προέλευση τις νήσους Sumatra, Java, και Sulawesi, είναι ο πιο σπάνιος και ακριβότερος καφές του κόσμου. Αυτό εξηγείται κυρίως λόγω της επεξεργασίας του. Πράγματι, σε αυτές τις περιοχές ζει ένα μικρό μαρσιποφόρο, το paradoxurus, το οποίο κατοικεί στα δέντρα και τρέφεται με ώριμες δρύπες καφεόδεντρων.
Κάποιοι ιθαγενείς, που είχαν παρατηρήσει πως το ζώο απέβαλλε άθικτους μερικούς καρπούς, άρχισαν να τους συλλέγουν και πρόσεξαν πως είχαν μια ιδιαίτερη γεύση, η οποία δίχως άλλο, οφείλεται στη φυσική ζύμωση των καρπών στο πεπτικό σύστημα του ζώου.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Kopi Luwak είναι ο καλύτερος καφές στον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά του είναι ένα πλούσιο και δυνατό άρωμα, ένα παχύρευστο σώμα και μια μικρή οξύτητα. Οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι λάτρεις του.
Γνωρίστε τις ποικιλίες του καφέ, την ποιότητά του, τις χώρες παραγωγής και πολλές άλλες λεπτομέρειες που κάνουν κάθε ποικιλία να ξεχωρίζει ανά γεωγραφική περιοχή.
Κάντε ένα μοναδικό ταξίδι στον χάρτη του καφέ
Εδώ γεννήθηκε ο καφέ. Εδώ εξευγενίστηκαν οι καφέδες μόκα. Οι αφρικανικές ποικιλίες Arabica ανήκουν στις καλύτερες στον κόσμο… Η ανατολική Αφρική συνεχίζει να είναι ένα «τέμενος» της κουλτούρας του καφέ, εκπροσωπεί έναν πολιτισμό στον οποίο κάποιες χώρες, όπως η Κένυα, ενσωματώθηκαν με κάποια καθυστέρηση.
ΑΙΘΙΟΠΙΑ | ΚΕΝΥΑ | ΤΑΝΖΜΑΝΙΑ | ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ | ΟΥΓΚΑΝΤΑ | ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ | ΥΕΜΕΝΗ
ΙΝΔΙΑ | ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ | ΠΑΠΟΥΑ- ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ | ΒΙΕΤΝΑΜ | ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ |
Η καλλιέργεια του καφέ στην Ασία, που ανανεώθηκε με την εισαγωγή της ποικιλίας Robusta στις αρχές του εικοστού αιώνα, προοδεύει με αλματώδεις ρυθμούς. Για πολύ καιρό, η κατανομή ανάμεσα στις ποικιλίες Arabica και Robusta ήταν ισορροπημένη, σήμερα όμως αυτός ο δεύτερος τύπος καφεόδεντρου τείνει να κυριαρχήσει. Πάντως, καμιά χώρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την αίγλη της Χαβάης.
Οι νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής υπήρξαν ο συνδετικός κρίκος για την εξάπλωση του καφέ μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Συνεχίζουν να τον καλλιεργούν, όμως ένας είναι ο καφές που κυριαρχεί στην περιοχή: ο διάσημος Blue Mountain της Τζαμάικα.
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ | ΚΟΥΒΑ | ΤΖΑΜΑΪΚΑ | ΑΪΤΗ | ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΓΚΟΛΑ | ΚΑΜΕΡΟΥΝ | ΚΟΝΓΚΟ | ΤΟΓΚΟ | ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ | ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο καφές Robusta κυριαρχεί σε αυτές τις περιοχές, όπου η καλλιέργεια του καφέ αναπτύχθηκε από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Τις τελευταίες δεκαετίες οι διάφορες κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας, η οποία ήταν ασταθής, κυρίως μέσα από την κατάρτιση των καλλιεργητών
Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η καλλιέργεια του καφέ διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής εργασίας, αφού η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και η συσκευασία των κόκκων σε σάκους προς φόρτωση για τις καταναλώτριες χώρες γίνεται χωρίς μηχανές. Έτσι και αλλιώς, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν λάβουμε υπόψη τα υψηλά υψόμετρα των φυτειών.
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ | ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ | ΟΝΔΟΥΡΑ | ΜΕΞΙΚΟ | ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ | ΠΑΝΑΜΑΣ | ΣΑΛΒΑΔΟΡ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ | ΚΟΛΟΜΒΙΑ | ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ | ΠΕΡΟΥ | ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πολλές περιοχές της Νότιας Αμερικής ζουν από την καλλιέργεια του καφέ. Οι μεγάλες χώρες παραγωγής όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, έτειναν πάντα να ευνοούν τον παράγοντα «απόδοση». Στις μέρες μας ωστόσο αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και τη σημασία του παράγοντα «ποιότητα», που θα τους επιτρέψει να κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα.
Διαβάστε παρακάτω πληροφορίες για τον καφέ. Από την παραγωγή του ως πρώτη ύλη, μέχρι να φτάσει στο φλυτζάνι μας
Τα παλιά χρόνια, οι ποιητές ονόμαζαν τον καρπό του καφεόδεντρου “πολύτιμο κόκκο της Υεμένης”. Το κομψό του φύλλωμα, το λεπτό άρωμα των ανθών του, η επιτυχημένη ανάμειξη στην ίδια ρίζα καρπών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, συνδυαζόμενα με πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις, συμβάλλουν στο να προσδώσουν στο καφεόδεντρο μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, που κολακεύει την όραση και την όσφρηση και αποτελεί μια υπόσχεση γευστικής απόλαυσης.
Αν και υπάρχουν γύρω στα πενήντα είδη, δυο είναι οι τύποι που γνωρίζουμε καλά και που καλλιεργούνται συστηματικά : ο Coffee Arabica, που συναντάται στο 80% των χωρών παραγωγής και ο Coffee Canephora, τύπος που είναι ευρύτερα γνωστός ως Robusta.
Το αφέψημα που παράγεται από τον ωμό καφέ είναι ανούσιο ως ρόφημα. Το καβούρδισμα όμως αναπτύσσει ένα άρωμα και παράγει ένα έλαιο, που αποτελούν τα γνωρίσματα του καφέ, τα οποία θα είχαν παραμείνει στην αφάνεια χωρίς την παρέμβαση της θερμότητας
Το ιδανικό ξεκίνημα για κάθε ημέρα είναι ένας καλός καφές που σε πλημμυρίζει με τα αρώματα του!
Το ιδανικό ξεκίνημα για κάθε
ημέρα είναι ένας καλός καφές
που σε πλημμυρίζει με τα
αρώματα του!
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί μόνο τα cookies που είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρρυθμη λειτουργία της και την βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης.